Här hittar du allmän fakta om landet Portugal.

Portugisiska
Portugals officiella språk är Portugisiska och språket har rötter från Latin. Portugisiska är det tredje europeiskt mest talade språk i världen med ca 200 miljoner talande, detta är något som många inte känner till men glöm inte att man i bl.a. i Brasilien och Angola har Portugisiska som första språk. Många uppfattar till en början att portugisiska påminner lite om ryska då men har många ”sche”-ljud till skillnad från dess närmsta språksläkting spanskan. Många spanjorer har dock svårt att förstå portugisiska och vi kan själva göra liknelsen med att vi i Sverige ibland har svårt att förstå danska. Ett tips för den som är intresserad av att lära sig portugisiska är att testa appen Duolingo, appen är helt gratis och ett bra sätt att lära sig ett nytt språk.

Sagres strand i södra Portugal

Sagres strand i södra Portugal

Valuta
Euron kom 2002 till att bli Portugals officiella valuta, tidigare var Eskudos landets valuta. Många anser att priserna har ökat och att den ekonomiska situationen har försämrats sedan euron infördes i Portugal. Faktum är att Portugal är ett av de fattigaste länderna i västra Europa. Du som är intresserad av att hjälpa portugiserna och stötta deras ekonomi gör rätt i att köpa portugisiska produkter här hemma. Portugal har tex väldigt många bra viner som du hittar på Systembolaget och mycket av det skor och kläder du hittar i butikerna är tillverkade i Portugal.

Teknik
I Portugal används samma typ av vägguttag som i Sverige, du behöver alltså inte köpa någon adapter för att t.ex. ladda din mobil. Vi har även samma spänning i uttagen vilket innebär att du kan använda dina elektroniska prylar precis som hemma. Om du reser mycket och ofta kan det dock vara klokt att investera i en reseadapter, det finns flera varianter att köpa på nätet.

Har du planerat att vara ute på längre resor utan tillgång till elektrisitet finns det smarta apparater till mobiltelefonen eller paddan som tex extra laddningsbara batterier eller solcellsladdare.

Tidzon
När du är i Portugal drar du tillbaka klockan en timme.

Landskod
Alla telefonnummer börjar med +351 om du ska ringa till Portugal.

Grön och röd med emblem i mitten

Grön och röd med emblem i mitten

Flagga
Portugals flagga är röd och grön med statsemblemet i mitten. Flaggan svajar på många platser, i Portugal är man stolt över sitt land. Flaggan antogs när Portugal övergick till en republik från monarkin 1911. En rolig detalj är att den röda färgen representerar revolutionen samt den gröna Henrik Sjöfararen.